Att se livet i svart/vitt!

23.04.2021

Hur gör du för att varva ner och koppla av från ditt företag? Så löd frågan till en ägare/Vd som jag träffade i veckan där utmaningarna stod på kö. Han tänkte 5 sekunder och sedan svarade han med ett leende på läpparna: "När jag sätter mig på åkgräsklipparen hemma med öronkåpor... då ser jag allt i svart/vitt"!

Blev du lika förvånad över hans längtan om att få se livet och omvärlden i svart/vitt? Just där och då så gjorde även jag det. Svart/vitt klingar ju negativt. Men ju mer distans jag får från hans svar ju mer fattar jag vad han menade. Även jag längtar efter att få färre "färger", mindre nyanser, intryck, detaljer och förenkla livet något.

I en värld där vi alla jobbar för tillväxt, effektivitet och lönsamhet så riskerar vi att hamna i en människosyn som är ohållbar. För att inte tala om en självbild som riskerar ha måttstocken "är du lönsam lilla vän?".

Att vila tanken, blicken och hjärnan är nästan en lyxvara idag. Men i vilan finns embryot till ny energi. Minns en bok jag läste för många år sedan som fångade denna tanke väldigt bra - "Ju mindre du gör desto mer får du gjort" av Tommy Hellsten. En sak är säker... Jag vill hitta "min åkergräsklippare" och få min svart/vitta stund i livet!