Ledarskap

Det blev fel från början. Jag talade i en kyrka förra söndagen. Jag ville uppmuntra folk att inte ge upp. Att trots misslyckanden göra ett nytt försök. Jag tyckte att jag kommit på en bra rubrik: "Sätt inte punkt där Gud har satt koma"…. Som du kan läsa så missade jag ett m - så komma blev koma. Det blev...

Är du också lite allergisk mot sådana här rubriker? Framgång, glädje, harmoni eller tillväxt… lovas om du bara följer deras recept. Väldigt lite i livet är ett resultat av en Quick fix! Det mesta av värde växer fram som en frukt. Något du har vårdat och vattnat en längre tid.

Jag har tänkt på karaktär det senaste dygnet. Finns det något som är mer attraktivt, lockande och förtroendeingivande? En person som säger A och gör A. En människa vars skuggbild stämmer med verkligheten. Någon att lita på, att anförtro sig för, att ge ett ansvar till och man behöver inte tveka en sekund på att det blir gjort!

Det är inte varje dag man ser ett 20 tal fotbollsmål inlåsta bakom bom och lås? Men faktum är att sådan var min vy från parkeringen i Norrköping när jag spelade Padel häromkvällen.
Stöldsäkra eller rymningssäkra :)?

Inget består för evigt. Jo, problem! De verkar iaf göra det. Oavsett hur många lösningar vi kommer på till gamla problem. Så dyker det alltid upp ett nytt :) Ibland står de i kö. Finns det ingen ände på de? Rörelsen verkar vara evig och liksom loopar. Kaos till ordning. Ordning blir kaos och så är vi igång igen.

Sommaren är här. Och flugorna med den. Jag har märkligt nog förunnats med en gåva. En annorlunda sådan. Jag kan fånga flugor med min hand. 9 av 10 fångar jag. Barnen här hemma är imponerade och min 6 åring frågar: "Pappa, hur gör du? Kan du lära mig?"
Absolut, svara jag. "Fånga inte flugan där den är utan där den kommer att vara!"...

Kärleksfulla ledare?
Får vi ens säga så i näringslivet? Tänk dig rubriken på rekryteringsannonsen: "Kärleks- full ledare sökes!"
Vad har kärlek med ledarskap att göra? Intressant fråga. Det är som att fråga vad syre har med livet att göra. Kärleken är syret för människans själ. En själlös människa brukar få vara beskrivningen på en person som saknar...

En nybliven överste hade just flyttat in i en nybyggd barrack under Gulfkriget. Han hade just anlänt och började få ordning på sina saker när han fick se en menig närma sig med verktygslåda i handen.
För att verka viktig högg han tag i telefonen och sa:

Fyra personer sitter runt ett bord. Alla sitter och tittar mot centrum och betraktar ett ord som står skrivet på den vita duken. Med fet stil och svart färg kan de tydligt läsa 6 bokstäver. En läser högt: ANSVAR.

Samma utsikt varje dag. Samma slinga. Där stiger den gamla tanten på som vanligt. Idag är det skägget som kör. Ibland är han sjuk. Då är det greken istället. Tiden går. Månaderna går. Till och med åren. Du har skymtat från fönstret ett torn på en kulle långt borta. Undra vad man ser från det tornet? Varför ligger det där?...