En gubbe, en klimataktivist, en VD och en kriminell…

17.04.2023

Fyra personer sitter runt ett bord. Alla sitter och tittar mot centrum och betraktar ett ord som står skrivet på den vita duken. Med fet stil och svart färg kan de tydligt läsa 6 bokstäver. En läser högt: ANSVAR.

Det är tyst. Ordet väcker tankar och känslor. Olika sådana.

🌟 80 åringen vars dagar fylls av enkla rutiner som att lyssna på ring p1 på förmiddagen. Gå en promenad på eftermiddagen och se om något nytt har hänt med fasadrenoveringen på den gamla postbyggnaden. För att sedan avsluta dagen med att först titta på rapport, sedan aktuellt och till sist tv4 nyheterna. Hos honom formas ett stort leende när han ser ordet ansvar. Han känner en slags upprymdhet och han tänker på den tiden då han hade ansvar för att utveckla arbetet på husfabriken. Ansvar för honom är lika med meningsfullhet, utveckling och kreativitet. Livet kändes meningsfullare då!

🌟 Till höger av 80 åringen sitter en ung 24 årig kriminell kille. Han har precis hoppat av gänget. Han orkar inte mer. Han har varit på behandlingshem i fem dagar när frågan kommer om han vill vara med i ett experiment. Därför sitter han med de andra tre runt bordet. När han läser ordet knyter det sig i magen. Han har försökt fly tanken. Skuldkänslan. Men nu går det inte längre. Det rinner tårar nerför hans kinder. Han känner stor skuld för all skada han har gjort och alla svek han har bakom sig. Myntet har två sidor. Oskiljbara sidor. Skuld och ansvar. Ingen skuld… inget ansvar. I ljuset av det blir skulden något vackert och samtidigt smärtsamt. Men ur den smärtan blommar ansvaret fram och kanske också chansen till en ny framtid.

🌟 Mitt emot sitter en klimataktivist. En 18 årig tjej som vuxit upp i ett välbärgat hem där det aldrig har saknats något. Vad hon än önskat sig under hennes uppväxt har hon fått. Ansvar för henne är framför allt att avstå. Säga nej. Höja rösten i världen och skrika ut att vi måste göra något. Ansvarslöshet och egoism är som siamesiska tvillingar för henne. Sluta konsumera för allt i världen, ekar det i hennes inre. Hon känner nästan ilska när hon tänker på ordet. Fler måste ta ansvar!

🌟 Till vänster av henne och mitt emot 80 åringen sitter en framgångsrik VD för ett medicintekniks bolag. Hennes drivkraft har varit att få fram teknik för att döva ska kunna få höra. Allt sedan hennes dotter föddes har hon vigt sitt liv för detta. När hon ser ordet ansvar tänker hon beslutsamhet men framför kopplar hon det med möjlighet att förändra människors livskvalitet. Varje gång hon stått för en nyrekrytering har hon sökt efter ansvarskänslan hos kandidaterna. Hon känner passion som en parhäst till ansvar.

Ett enkelt ord. Så många tankar och känslor. Vissa dras till det andra flyr det. Någon älskar det en annan hatar det. ANSVAR - Ett fantastiskt ord! Vad väcks hos dig när du läser läser det ordet?