För mig tog det bara 20 sekunder!

02.04.2023

Jag blev sur. Förskolefröken sa att jag smutsade ner deras arbetsmiljö. "Dina skoskydd läcker"! Stressad som jag var för att komma i tid till mitt möte svarade jag: "vad tråkig du är, de läcker inte alls!" När hon började svara vände jag klacken och gick. (Det bör tilläggas att personalen har bestämt att skoskydd inte får användas). Den dagen lämnade jag inte bara mitt barn på förskolan. Jag lämnade även en olustkänsla och tråkig atmosfär. En doft av missnöje!

Vad lämnar du för dofter efter dig? Det krävs så lite för att förstöra en arbetsmiljö. För mig tog det 20 sekunder tillsammans med en ovilja att ta mitt ansvar. Det är de små detaljerna som stör.


✔️En liten sten i skon!
✔️Ett litet hål i tanden!
✔️En liten fläck på den vita skjortan!

Men det är också de små detaljerna som kan förändra allt!

💡En liten ursäkt!
💡En bekräftande glad blick!
💡Ett tack!
💡Ett "Jag kan hjälpa till"

En bra arbetsmiljö vilar inte på arbetsrätten. Den vilar på min vilja att ge, att bidra, att ta mitt ansvar för att inte sprida "dofter" som förpestar miljön. Tvärtom! Var en kärleksdoft! Sprid dofter som förenar och stärker.

Nu två dygn senare efter incidenten på förskolan sitter jag i min fåtölj och skäms. Jag tänker: "Vuxna Karl som dessutom skrivit en bok om samspel, kärlek och förlåtelse… lägg ner, ta ditt ansvar". Jag öppnar mitt gmail konto…. och skriver FÖRLÅT till förskolepersonalen. Jag hoppas att det lilla ordet förändrar deras arbetsmiljö på måndag !