Förlåt!

15.01.2023

Jag slutar aldrig förundras över denna superkraft vi alla äger - att förlåta. 

En gåva från himlen. Precis som supermans krafter som kom från en annan planet. Så besitter vi en gudomlig förmåga att lösa upp knutar, hela sår och göra helt sådant som gått sönder, tack vare förlåtelsen. Om du kollar under din skjorta så ser du att även du har supermandräkten :)

I mitt arbete som Etisk rådgivare så slår det mig så ofta hur vanligt det är att roten till mycket smärta, hat, hopplöshet, depression, ångest och bitterhet är många års ovilja att förlåta. Det följs alltid av mycket giltiga argument till att inte förlåta.

Man är inlåst i ett mörkt iskallt skrämmande rum. Och man tror att det är bara den skyldige som kan låsa upp dörren genom att betala tillbaka den stora "skulden". Sanningen är att de flesta inte vet att handtaget till dörren finns på insidan.

Detta hände för en tid sedan.

Samtal 1:
- I 36 år har jag hatat min far och haft harm emot honom. Sedan jag är 6 år har jag önskat att han skulle dö. Jag har inte haft kontakt med honom på 10 år.
- Hur skulle tanken att höra av dig till honom och förlåta honom vara?

Samtal 2 (4 veckor senare):
- Jag har ringt min far och förlåtit honom. Jag är en ny människa. Jag känner mig som en stor äng med blommor på våren som knoppar fram full av liv. Jag är 42 år och för första gången i mitt liv älskar jag livet och har planer och tankar om framtiden. Jag är förvandlad efter att jag förlät min pappa och sa de orden till honom.

Jag har sett liknande "mirakel" otaliga gånger. Vi äger alla nyckeln som passar till låset.


* Förlåtelse är att "ge upp rätten att ha rätt"
* Förlåtelse är ensidig.
* Du kan förlåta!

Tänk dig ett seminarium om ämnet på ditt företag? Ett event? Vad skulle hända om dina anställda skulle må bättre för att de får redskap och kunskap om förlåtelse?

Lyssna gärna mer om detta när jag gästar en podden "Kunskap på nolltid" och talar om ämnet : https://open.spotify.com/episode/3YETeVme6j2M0k96Gatus6?si=f741e60ebb1145a9

Hör av dig om du vill  boka en föreläsning/ workshop om förlåtelse. Eller beställ och läs min bok "Det finns något mer" där jag skrivit ett helt kapitel om förlåtelse.