Human doing?

08.04.2024

Trafikverkets egna beräkningar menar på att samhället tjänar 44 miljoner för varje räddat människoliv. Där får vi en prislapp på individen.

På en hemsida kan du själv räkna ut ditt värde, baserat på kriterier som ålder, utbildning, sysselsättning, livsstil, etc. En sida har räknat ut att jag är värd exakt 2 647 880 US dollar. Det är en miljon mer än en genomsnittlig kvinna, vem hon nu kan vara.

Hur mäts en människas värde? Utifrån vad hon tillför? Kunskap och begåvning? Skönhet eller hudfärg? Efternamn, medborgarskap och ålder? Har vi alla ett egenvärde?

Vad vi betyder för andra är för många av oss livets riktning och kamp. Frågan är då hur mycket måste jag prestera för att värderas högt? Vi levererar och levererar till den grad att vi upplever en tomhet i oss själva kombinerat med en känsla av otacksamhet från vår omgivning. Vi har gett allt till vilket pris?

🔍 Men var ligger bevisbördan? Är livet en rättssal där ditt värde skall avgöras? Vem sitter då i din jury? Och vem är domaren?

🏆 Om livet är en tävling? Vilka är då vinnarna? De bästa, snabbaste, smalaste, effektivaste eller trevligaste? Skapas egenvärdet av det? Då är vardagen en jämförelsekamp för att vara lite bättre än alla andra. 

📣Nää… Fy… Blä…

✔️Meningen med livet är inte att bevisa sitt värde. Det är att njuta av det. För om värdet måste bevisas och om det av någon anledning inte går…. skulle livet då vara meningslöst? NEJ! 

🙌 Livet är en gåva inte en aktie på börsen. Vi föds och dör med exakt samma värde. Det finns inget att bevisa. Snarare mer att förvalta.

🌳 Se på livet som en vacker trädgård. Ett träd bär inte frukt heeeeeela tiden. Och bär den frukt så är det som en konsekvens av överflöd av liv. 

⚡️ Blir du arg och besviken när du en decemberdag går fram till ditt äppelträd och inte finner varken löv eller äpplen? Ingen hugger ner det "värdelösa" trädet då? Alla vet vi att det finns årstider som påverkar trädet. Så är det med livet. 

🕒 Allt har sin tid. Tid att skratta och tid att gråta. Tid att så och tid att skörda. Tid att dansa och tid att vila. Tid att sträva och tid att varva ner. För vet du vad? 

❤️ Du är älskvärd precis som du är! Inget behöver läggas till eller tas bort! Du är en human BEING och inte en human DOING :)