I princip är jag emot allting!

14.06.2024

Jag minns när jag som 20 åring började på en ny arbetsplats. Där fanns en äldre man som gått i pension men tittade förbi för en kopp kaffe minst en gång i veckan. Gunnar var hans namn. Jag fann det väldigt givande att få prata med honom. Han hade många synpunkter. Gunnars framtoning var övertygande, oavsett ämne. En dag i ett av våra samtal frågade jag om han hade någon viktigt princip han levde efter. Svarets kom snabbt: "I princip är jag emot allt." Sedan kom ett stort leende. Jag hade inga följdfrågor. Konstig inställning tänkte jag. Blir man sån när man blir pensionär? Vilken annorlunda princip att leva efter!

Jag har mött andra människor genom livet som i princip är antitesen till Gunnar. De speglar ordspråket "Mina principer är som mina kläder - jag byter dem när det passar."

Principfast eller principlös?

Principer! Vad ska vi ha de till? Behövs de? Det är ungefär som att fråga sig om det är nödvändigt med trafikregler. Visst kan det kännas onödigt med stoppskyltar och rödljus men nog skapar de trygghet, rytm och överlevnad för oss alla som rör oss i trafiken? Vad skulle hända om vi bytte ut de principerna lite då och då? Ordning skulle förbytas till Kaos. Alla vi strävar ju åt andra hållet. Från kaos till ordning. Så principer är viktiga. De ger oss rytm, balans, trygghet i relation till vår omvärld men också till oss själva.

En viktig princip jag försöker följa är den så kallade gyllene regeln. Principen kan uttryckas både positivt "gör mot andra som du själv vill bli behandlad" och negativt "gör inte mot andra som du själv inte vill bli behandlad". Det är en hållbar princip i alla typer av relationer och samarbeten.

Det finns en annan princip som jag inte strävar efter: "Öga för öga, tand för tand". Låter ju rättvist. Men skulle vi följa den så skulle vi ha ett samhälle fullt med folk som var tandlösa och blinda.

Hur är det i ditt företag? Vilka principer har ni som skapar en trygg och balanserad rytm? Är det för många tänder och ögon som flyger titt som tätt :)? Eller sätter ni andra högre än er själva?

Mina principer är inte till salu men jag delar gärna med mig av de. Hållbara principer... skapar hållbara företag! Ett hållbart land! Jag suger på de orden denna valdag!