Jorden fortsätter att snurra även om du stannar till!

25.03.2024

När jag blev utbränd för många år sedan bar jag på en tung känsla av att "allt hänger på mig". Även den förmätna och högmodiga tanken att "om alla gjorde det jag gjorde skulle den här organisationen verkligen blomstra". Snacka om självcentrering. Eller var det en ständig vardaglig kamp för att bevisa (fremst för mig själv) att jag verkligen dög? Att mitt värde hängde på min prestation?

Åren har gått. Jag kanske har mognat något i min självbild. Men en tanke jag odlar sedan dess är att jag är bara en del av något större. Jag en pusselbit inte hela pusslet. Att gränslöshet leder till ofrihet.

 Men vad är frihet egentligen? 

I den delen av världen vi lever i är frihet nästan en självklarhet. Vi har till och med lagstiftning som t.ex. skall garantera pressfrihet, yttrandefrihet, religionsfrihet och tryckfrihet. Frihet är en av demokratins grundstenar.

Men hur är det med den inre friheten? Den känslan som väldigt många brottas med? Vem jag än frågar vad frihet är blir svaret ofta - att göra vad jag vill. Håller du med? För mig är det gränslöshet!
Jobba så mycket du vill och till slut är du fångad i stress. Drick hur mycket du vill när du vill och snart är du fast i ett beroende. Hänger du med i tanken?

Frihet är för mig att ha förmåga att säga nej till det jag inte vill! 

Om jag är fast i något? Då är jag fri när jag kan låta bli. Den inre friheten bygger just på denna princip. Att kunna säga nej!

När livshjulet snurrar i högre fart finner du frihetskänslan när du kan bromsa. Kan du inte det? Då står stress och utbrändhet och knackar på dörren.

Din inre friheten kan man knappt lagstifta om. Men en sak är säker. Världen går inte under om du sätter stopp för din ofrihet. Jorden fortsätter att snurra även om du stannar till.
Tänk om och börja sätta gränser för dig själv. Yttre gränser skapar inre frihet! Ditt inre behöver det. Din omgivning längtar efter det.

Lär dig säga nej!