Kaffe med MOD

23.11.2021

Jag satt själv på ett kafé i Norrköping med min dator och jobbade. Ett par i 50 årsåldern slår sig ner i bordet bredvid. De har varsin bakelse men cappuccinon de beställt dröjer. Den serveras vid bordet inom kort. Både mannen och kvinnan tar fram sina mobiler.... Det är tyst. Blickarna är helt upptagna på varsin skärm.
Plötsligt kommer servitrisen med kaffet. Men hon ställer inte kopparna på bordet utan håller i de och tittar först på kvinnan och sedan mannen. Ingen av de har ens märkt att hon står där. "Vad hjärtat är fullt av talar munnen" sägs det. Och precis så var det för servitrisen. Hon kan inte låta bli. Med en väldigt besviken ton utbrister hon:

- Ja, ja vilken trevlig stund ni har då?! Med varsin mobil? Kan ni inte umgås istället? Varför kom ni annars hit?


Paret vet inte riktigt vad de ska säga. Deras blickar skriker förvåning. Det är som att någon har dragit av byxorna offentligt på de och de känner sig utblottade. Personligen blev jag glad. Det var så oväntat. Så annorlunda. Såå... underbart. Vilken modig servitris! Tror ni att paret fortsatte med mobilerna? Nix. De t.o.m. skrattade och småpratade under hela tiden jag satt kvar där. Det blev En annorlunda och minnesvärd fika för mig och framför allt för paret.

Jag vet inte om servitrisen brukade göra så. Men uppenbarligen så var inte hennes värderingar något som satt på en tavla i hennes kafé. Det marinerade allt hon sa och gjorde. På vilket sätt märks dina värderingar i ditt företag eller arbete? Var modig nog att släppa fram de. Det kommer gynna både dig själv och företaget!
Jag kommer definitivt fika där igen.