Kan du låta bli?

13.10.2021

Vi hade en diskussion om frihet i en workshop. Superspännande. Särskilt när workshopen handlade om värderingar. Du känner väl igen frasen "frihet under ansvar"? Men vad är frihet egentligen?
I vår del av världen är frihet nästan en självklarhet. Vi har till och med lagstiftning som t.ex. skall garantera pressfrihet och tryckfrihet. Frihet är en av demokratins grundstenar.

Men hur är det med den inre friheten? Den känslan som väldigt många brottas med. Vem jag än frågar kring vad frihet är blir svaret ofta - att göra vad jag vill. Håller du med? För mig är det gränslöshet. Jobba så mycket du vill och till slut är du fångad i stress. Drick hur mycket du vill när du vill och snart är du fast i ett beroende. Hänger du med i tanken?

Nej! Frihet för mig är att ha förmåga att säga nej till det jag inte vill. Om jag är fast i något. Då är jag fri när jag kan låta bli. Den inre friheten bygger just på denna princip. Att kunna säga nej! När livshjulet snurrar i högre fart finner du frihetskänslan när du kan bromsa. Kan du inte det? Då står stress och utbrändhet och knackar på dörren.

Din inre frihet kan man knappt lagstifta om. Men en sak är säker. Världen går inte under om du sätter stopp för din ofrihet. Jorden fortsätter att snurra även om du stannar till. Tänk om! Börja sätta gränser för dig själv. Yttre gränser skapar inre frihet! Ditt inre behöver det. Din omgivning längtar efter det. Låt bli :)