Kärleksfulla ledare?

11.06.2023

Kärleksfulla ledare?
Får vi ens säga så i näringslivet? Tänk dig rubriken på rekryteringsannonsen: "Kärleks- full ledare sökes!"
Vad har kärlek med ledarskap att göra? Intressant fråga. Det är som att fråga vad syre har med livet att göra. Kärleken är syret för människans själ. En själlös människa brukar få vara beskrivningen på en person som saknar medkänsla och empati.

Vi tänker ofta att motsatsen till kärlek är hat. Det stämmer inte. Likgiltigheten är motsatsen. Den har själviskhetens vaxproppar och hör bara sig själv. Den är döv för den andras rop på hjälp.
Det är likgiltigheten som förblindar oss, inte kärleken. Det är likgiltigheten som inte ser sin medmänniska, utan i bästa fall når sin egen navel. Den är också kall. Käns- lokall. Den har ett fruset hjärta som inte känner med den som lider.

Kunskap är viktigt. Den skapar kompetens och ofta självförtroende. Det finns många kompetenta, sakkunniga chefer. Men du kan ha kunskap om ett behov och ändå känna likgiltighet inför det.
Kärleken skapar närhet, relationer. Stärker självkäns- lan hos givare och mottagare. Kärleken ser, hör och känner.

Kunskap utan kärlek är som en skränande cymbal. Bla, bla, bla. Det låter mycket. Oj, vad kunnigt.
Så mycket nyttig information, men du bryr dig inte om hur jag mår. Du ser inte att jag inte klarar av en syssla till. Jag stelnar till när du kommer in i rummet, eftersom jag förknippar dig med stress, med ångest. Du är kunnig, men våra hjärtan står mil ifrån varandra.

Den goda ledaren ser inte i första hand till människors kunskap. Den ser, känner och hör sina medarbetare. Den bygger självkänsla. Ger värde. Inte för att du kan något, utan för att du betyder något för mig. Du är viktig för mig. Det måste märkas. Ingen dålig självkänsla i världen kan värja sig mot det.

På tisdag den 13 juni släpper Eget förlag ett poddavsnitt med rubriken "Kärleksfulla ledare" där jag intervjuas. Det dyker upp https://egetforlag.se/podd/ och Spotify + andra poddplatser!