KRAMINALITET

03.06.2022

Jag skulle skriva kriminalitet men det blev fel. Eller blev det rätt?

Morgonrutinen är avklarad. Att köra de små till skola och förskola. Idag hände det igen. Samtalet från baksätet satte fingret på en stor fråga. "Pappa, kommer de onda människorna när alla de goda människorna har dött och inte finns kvar i Sverige?" Hur mycket klokhet och funderingar kan det bo i en femåring? Varför tänkte hon på detta? Har hon tittat på nyheterna de senaste veckorna? Skolskjutningar och kriminalitet har varit på tapeten. Politiker och experter diskuterar lösningar. Alla verkar tycka ganska lika: Lås in, avskilj, straffa hårdare, knyt näven, utvisa, isolera, förbjud... Hårt mot hårt. Klimatet, tonen och lösningarna hårdnar.

En sak kom vi fram till i bilen. Mörker är avsaknad av ljus. Öka ljuset så försvinner mörkret. Minska ljuset och mörkret infinner sig. Så mörker existerar enbart där ljus saknas. Det var där och då vi uppfann ordet. KRAMINALITET.

Jag har de senaste 14 åren ägnat en helg i månaden som Etisk rådgivare på VAL-BO Behandlingshem. Jag har haft mer än 1000 samtal med killar som samhället klassificerar som kriminella. Hopplösa. De vi ska straffa mer, knyta näven emot och säga "Du är inte en av oss". Samtalen jag har är värderingsfria och icke dömande. Nästan undantagslöst handlar samtalen om smärtan över att det har gått fel och om det finns någon som helst chans att reparera det som har gått sönder och hitta en annorlunda väg framåt.
På Valbo byts knytnävar mot kramar. Alla som kommer innanför området hälsa med kram. Vare sig man känner personen eller ej. Det hårda smälter sakta men säkert. Kramarna når innanför skinnet och frågan dyker upp? Är det här på riktigt? Här mår jag bra men vad händer när jag lämnar denna plats?

Vi har alla svaret på den frågan. Vi har ansvaret för att kramarna inte upphör. Att ljuset inte slocknar. Jag är inte politiker. Inte heller forskare eller kriminolog. Men en sak vet jag. Jag kan kramas! Vad händer om vi inför KRAMINALITET i alla utsatta områden. Att barn och vuxna som mår dåligt utsätt för mer "KRAMAR" i livet? Du har två armar.... Du kan påverka "klimatet"!

Vill du läsa mer om mina tankar kan du beställa min bok "Det finns något mer" - Klicka för att beställa: - https://www.danielcollinholgersson.se/ny-bok/