Kulturbärare

19.03.2021

Idag föreläste jag om "Kraften i en stark företagskultur". Vanligtvis fokuserar vi på Vision och struktur och glömmer lätt bort hur en ohälsosam företagskultur kan sluka både mål och strategi. Kulturen har kraften att motivera och engagera. Den skapar känslan "jag vill" eller inte.
Vad har chefen/ledaren för roll i detta? Forskningen visar på att ledaren har kraft att påverka gruppens engagemang med hela 70%!
Ibland finns andra informella kulturbärare i en organisation. Hemma hos oss har vi en sådan. Hon är yngst (Ester 4 år). Hon kom in senast i "organisationen" men påverkar vår kultur hemma som ingen annan. Hon har fått oss alla att börja med ett mycket positivt men nytt beteende: Gnugga näsa!!

Hon vill gnugga näsa med oss alla. När jag för ett en tid sedan frågade henne: "Vad betyder det att gnugga näsa?" Då svara hon utan att tveka "det betyder JAG BEHÖVER DIG". 

Tror du att man mår bra av att hon då och då kommer fram och vill gnugga näsa och viskar "jag behöver dig"? Det skakar om hela min själ och jag smälter. Jag känner samhörighet som aldrig förr!!

Vi behöver känna att det vi gör är meningsfullt och att jag behövs för att nå våra gemensamma mål. En kultur där man "gnuggar näsa" är en framgångsrik kultur.
Hur "gnuggar ni näsa" i ert företag?