Måste någon vinna?

02.05.2022

Lisa kom hem i lördags glad i hågen. Hon hade spelat sin första fotbollsmatch i sitt liv. Som 9 åring kan detta vara ett utmaning särskilt om man är lite blyg och helst inte vill stå på scen eller ta plats på något sätt. "Hon var jätteduktig" säger min fru när de kom innanför dörren hemma. Varpå jag hukar mig för att möta Lisas ögon och frågar henne: "vem vann?" - Hon tittade lite frågande på mig och sa: "jag vet inte... måste någon vinna?"

Vilken superskön inställning. I en värld som premiärer den kunnige, talangfulle, högpresterande eller "starkast" så finns det miljöer som fokuserar på samspelet istället för vinsten. I min värld som rådgivare och affärsutvecklare ser man det tydligt. Där fokus är samspel där kommer även den monetära vinsten med tiden.

Jag har ett gammalt motto som jag ibland måste erkänna inte alltid håller. Men jag älskar det: "människor är utvecklingsbara, idéer utbytbara". Jag tror aldrig nämligen att det är kört. Att det bor en enorm förändringspotential hos en människa. Och i många fall finns den utlösande faktorn till denna förändring i omgivningen.

Hållbarhet skulle kunna sammanfattas med frasen - ingen förlorar!! Eller för att låna Lisas ord: "måste någon vinna?" Vad händer om vi ställer oss den frågan lite oftare? Kanske uppstor det mer ordning, harmoni, balans och mindre kaos!