”Nu måste vi klä ut oss till oss själva”

18.02.2023

Efter att småtjejerna hade klätt ut sig till allt från Törnrosa till Belle och odjuret hör jag min 6 åring ropa till sin kompis: "Nu ska dina föräldrar gå hem. Skynda! Nu måste vi klä ut oss till oss själva"

Det lät roligt. Alla vi vuxna skrattade. Men när gästerna gått, barnen somnat och nattens tystnad tagit plats. Då reflekterade jag över det sagda. Klär jag ut mig till mig själv ibland? Jag kanske inte ser annorlunda ut men nog har jag fått spela olika roller i livet? Roller som son, make, pappa, skild, argentinare, svensk, säljare, pastor.... listan slutar inte där! Jag har spelat vissa roller bättre än andra. Några mer ofrivilligt. Och vissa förbluffande övertygande. Eller har jag bara varit mig själv?

Vi mår bra, känner oss fria och presterar bättre när vi får vara oss själva. Men hur ofta är det så?

Roller är starkt förknippade med förväntan. Uttalade och outtalade förväntningar från omgivningen, företaget, samhället, familjen och ibland t.o.m. oss själva. Förväntningar på hur jag BORDE vara om jag är... chef, medarbetare, pappa o.s.v. Många av oss sjunger med Arja Saijonmaa "spelar alla roller så bra"!

Nää... vi behöver inte spela en massa roller! Här kommer 3 tankar/ tips som har hjälpt mig sluta med rollspelet:

1. Välj kärleksfulla arbetsplatser!

Vi lär oss om oss själva genom att se på barnen. Visst har du sett ett barn slå sig rejält men säger inte ett ord? Det låtsas att det inte gör ont. Men direkt efter börjar barnet söka med blicken efter mamma eller pappa och när barnet finner sin förälder så brister det ut i skrik och gråt. Inte innan! Varför då? Det krävs kärlek för att våga visa sitt riktiga jag. Välj kärleksfulla arbetsplatser och gemenskaper.

2. Släng måttstocken!

Med det mått vi mäter andra brukar vi innerst inne mäta oss själva. Har jag stora förväntningar och krav på andra så brukar det gömma sig en stor kravlista på mig själv. Här någonstans finns kanske svaret på att sluta "klä ut sig till sig själv" - att syna min egen måttstock. Kanske behöver jag söka hjälp för att kunna riva min egen kravlista?

3. Följ inte en parkerad bil!

Vill du till Finspång och inte hittar vägen dit... följ inte en parkerad bil. Då kommer du aldrig dit. Vad vill jag säga med det? Jo, att om du umgås med människor som spelar roller, inte vågar vara sig själva och ägna sig åt att "mäta" andras tillkortakommanden. Då kommer du fortsätta att vara en del av manegen. Finns det någon på din arbetsplats eller umgänge som du känner är äkta och vågar vara sig själv? Följ den personen. Umgås med den.

Som du märker finns det en hel del vi kan göra för att vara oss själva. Det finns också en hel det som ett företag kan göra med sin kultur. Jag hoppas framtidens företag rekryterar med orden "Vi söker personal som är bra på att vara sig själva. Våra chefer jobbar för öppenhet, sårbarhet och för att stärka varandra. Vi önskar bara ditt odelade hjärta. Resten som kunskap och strategi ordnar vi"

Skynda! Nu måste vi klä ut oss till oss själva! Friheten väntar...