Pratar du snälliska, uppmuntriska eller skitialltiska?

17.03.2024

Jag samtalade med en uteliggare som var på behandling för några år sedan. Han hade bott på gatan i mer än 15 år och gick nu på behandling. Vi hade några samtal som jag sent kommer glömma. Bland det finaste, sköraste och mest insiktsfulla jag någonsin haft.

Ett av samtalen vi hade var efter att han varit på tyst retreat i 48 timmar. Jag frågade nyfiket hur det var att vara tyst så länge? Han svarade ganska snabbt - "Jaget tystnade" och så fortsatte han…

"Tänk om man gjorde en utskrift på kvällen om allt man har sagt en hel dag. Hur mycket skulle man vara stolt över?"

Ord är som containers, kan innehålla allt möjligt. Och med våra ord
bygger vi, antingen murar eller broar. Ord skapar, bekräftar, målar, dirigerar, uppmuntrar och nedmuntrar. I vår mun finns förmågan att väcka liv men även släcka hopp. Vi kan förflytta berg med våra ord. Ett simpelt ord som förlåt kan ändra atmosfären i ett rum eller relation.

Om allt du sagt en dag skulle skrivas ut. Skulle du då vara stolt över dig själv?

När du talar kan man höra var du kommer ifrån!
Finska låter på ett speciellt sätt
Arabiska har sitt tonläge och ljud. Kinesiska sitt!

Men hur låter det när jaget och egot fått tystna? Det sägs att vad hjärtat är fullt av talar munnen.
Hur låter det när du talar? Pratar du klagiska, snälliska, konstruktiviska, lyhördiska eller skitialltiska?

Dialekter, talessätt och språk smittas. Vi kan lära oss nya "språk" när vi umgås tillsammans med personer som talar t.ex. flytande "tacksammitiska".

Testa en dag då du försöker tala ett annat "språk" som du vill lära dig. Reflektera över vad det gjorde med dig och din omgivning. Min erfarenhet säger mig att allt kan hända och allt kan vända! Makten finns i vår mun! Vi kan välja!