Principer säljes?

07.09.2021

Groucho Marx sa en gång "Dessa är mina principer. Men om du inte gillar dem har jag andra". Principer! Vad ska vi ha de till? Behövs de? Det är ungefär som att fråga sig om det är nödvändigt med trafikregler. Visst kan det kännas onödigt med stoppskyltar och rödljus men nog skapar de trygghet, rytm och överlevnad för oss alla som rör oss i trafiken? Vad skulle hända om vi bytte ut de principerna lite då och då? Ordning skulle förbytas till Kaos. Alla vi strävar ju åt andra hållet. Från kaos till ordning. Så principer är viktiga. De ger oss rytm, balans, trygghet i relation till vår omvärld men också till oss själva.

En viktig princip jag försöker följa är den så kallade gyllene regeln. Principen kan uttryckas både positivt "gör mot andra som du själv vill bli behandlad" och negativt "gör inte mot andra som du själv inte vill bli behandlad". Det är en hållbar princip i alla typer av relationer och samarbeten. Det finns en annan princip som jag inte strävar efter: "Öga för öga, tand för tand". Låter ju rättvist. Men skulle vi följa den så skulle vi ha ett samhälle fullt med folk som var tandlösa och blinda.

Hur är det i ditt företag? Vilka principer har ni som skapar en trygg och balanserad rytm? Är det för många tänder och ögon som flyger titt som tätt :)? Eller sätter ni andra högre än er själva? Mina principer är inte till salu men jag delar gärna med mig av de. Hållbara principer... skapar hållbara företag! Jag suger på de orden idag!