Sanningen: Hållbarhetens fana!

11.03.2022

Vaknade idag med behovet av att skriva av mig. Några ord från en av barnens favoritfigurer fastnade igårkväll i mitt huvud. "Om man tystnar för länge, så vissnar tungan."
Pippi har ju rätt. Sanningen behöver ropas, skrikas, viskas, pratas, uttalas. Sanningen behöver kläs med ord och handling gång på gång. Åtminstone den sanning som bor i dig.

Det finns tider då tiga inte är guld utan enbart oanvänt kapital. Det finns tider då det tycks som att den som skriker högst äger sanningen. Nu i krigstider blir det så uppenbart att information och kommunikation är ett viktig stridsfält att vinna. Ord lever längre en handlingar av någon anledning. I små och i stora sammanhang. Lögn splittrar alltid men ärlighet samlar, förenar och skapar harmoni. Lögnen lockar oss till genvägar och breda flerfiliga vägar. Det verkar enkelt att ta sig fram men den vägen leder oss aldrig till vårt önskade mål. Ärlighet, sanningens väg kan vara smal och mindre lockande, kanske t.o.m. mer kostsam men för oss oftast med tiden till vårt önskade drömläge.

I Argentina där jag växte upp säger man att "Lögnen har korta ben". Sanningen springer alltid ifatt förr eller senare. Sanningen segrar alltid. Vi har det valet i allt, varje dag. I våra relationer, hur vi driver bolag och hur vi alla förhåller oss till klimat och samhällsnytta. Klimatfrågan avgörs ju i allra högsta grad på sanningens stridsfält. Våra övertygelser driver våra handlingar på alla plan.
Vad kan jag göra? Söka sanningen. Vara sann. Tala om den. Hållbarhetens väg kantas av sanningens fana.