Var det bättre förr?

12.11.2023

Var det bättre förr?
När jag växte upp så köade vi utanför telefonautomater varje gång vi ville ringa hem. Vi fick inte hoppa på golvet när vi lyssnade på musik - då blev det hack på skivan. Alla rökte inomhus - på bussen, flyget och restaurangen. Ingen tyckte att det var konstigt!

Allt förändras. Vi förändras.
Vi har alla saker som vi haft och gjort "förr" som är svåra att förstå i dag, kanske till och med helt obegripliga. Man blir påmind, plockar fram skämskudden och frågar sig själv "hur tänkte jag då"? Det som såg normalt ut förr, ser bara konstigt ut nu.

Ändå har vi svårt med förändringar. Vi människor älskar omväxling men hatar förändring. Jag personligen kan verkligen skriva under det påståendet.

När jag trivs i ett sammanhang, syssla eller relation då vill jag inget annat att den verkligheten och känslan ska bestå. Låt tiden gå! Pausa allt eller bara förläng mitt liv oförändrat. Släck inte lampan! Framtiden är ljus. Framtiden är hoppfull. Allt är möjligt!

Släng in en oönskad förändring. Då förmörkas inte bara nuet. Även framtiden känns hopplös. Vi imbillar oss att oroskänslan över "förändringen" kommer bestå för alltid. Vi tänker krast att "framtiden var bättre förr".

Bättre eller sämre?
Jag har genomgått några kriser i mitt liv. Vissa är jag själv orsaken till. Andra orsakade av omständigheter eller val från min omgivning.
Det typiska inför ofrivilliga, ej självklara förändringar är att vi jämför. Blir det sämre eller bättre med denna förändring? Sådan tankeverksamhet tar mycket kraft.

Annorlunda!
"Annorlunda" är ett bättre sätt att närmar sig det nya. Annorlunda är värderingsfritt. Annorlunda kan öppna nyfikenheten och låta jämförelsen få vila inlåst i en mörk liten låda. Släng nyckeln till det låset.
Det var terapeuten jag gick till för flera år sen som sa det: "Det blir aldrig som förr. Men det kan bli bra på ett annat sätt". Åren ha gått. Hon hade rätt. Livet är inte som förr. Det är annorlunda. På ett mycket bättre sätt.

Tiden är vår bästa vän när vi möter förändringar med en nyfikenhet på vad de kan leda till. Glömt inte att annorlunda är synonymt med innovation, utveckling och mognad.
Vi kan välja förhållningssätt inför förändringar. Jag väljer att tänka:

VÄLKOMMEN ANNORLUNDA!